8 مدل مختلف مشتری و نحوه‌ی برخورد با آن‌ها
تحریریه آسود

تحریریه آسود

مقالات فروشنده حرفه‌ای شو! | تاریخ انتشار: 3آبان 1401
زمان تقریبی مطالعه : 7دقیقه

مقالات فروشنده حرفه‌ای شو! | تحریریه آسود | زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه  

8 مدل مختلف مشتری و نحوه‌ی برخورد با آن‌ها

چطور در برخورد با هر نوع مشتری فروش خود را افزایش دهیم؟

اگر شما مالک یک فروشگاه خرده‌فروشی (کالای دیجیتال، موبایل، لپتاپ و….) در یک مرکز خرید پر رفت و آمد هستید یا در جایی مشابه کار می‌کنید، حتما تا به حال انواع و اقسام مختلفی از مشتریان را شناخته‌اید. حتی شاید با همکاران یا فروشندگان مغازه‌تان اسمی هم روی آن‌ها گذاشته‌اید‌ تا شناسایی‌شان راحت‌تر شود. حواستان هم هست با هر کدام باید چطور برخورد کنید. در این مقاله ما سعی کردیم دسته‌بندی کلی‌تری از انواع مشتریان، معمولا مراجعه‌کننده به خرده‌فروشی‌های کالای دیجیتال، و نحوه‌ی برخورد با هر یک را شرح دهیم تا شما تصمیم درست‌تری برای مواجهه با آن‌ها داشته باشید.

فهرست مطالب

1. مشتریان وفادار

تا آخرین اسکناس توی جیبم، فقط از شما خرید می‌کنم…

مشتریان وفادار مهم‌ترین دارایی فروشگاه شما هستند. آن‌ها شخص شما، مغازه و فروشگاهتان را می‌شناسند و اغلب خریدهای خود را از شما انجام می‌دهند و گاهی هم فروشگاهتان را به بقیه معرفی می‌کنند. عموما بیش از 20 درصد مشتریان شما وفادار نیستند اما می‌توانند سهم عمده‌ای در فروش داشته باشند. برای مشتریان وفادار مهم است که آن‌ها را به خاطر آورید و به گرمی از آن‌ها استقبال کنید،
تجربه‌ی صمیمی و خدمات خاص برای آن‌ها در نظر بگیرید.

درخواست نظرات و بازخورد آن‌ها برای فروشگاه به شدت مهم است. اگر می‌خواهید رشد کنید باید تمام تلاش خود را صرف افزایش اینگونه مشتریان کنید، کسانی که عاشق خرید از شما هستند.

 

2. مشتریان هیجانی

برنامه‌ای براش ندارم، ولی اگه خوبه بخرم!

مشتریان هیجانی بهترین مشتریان برای افزایش فروش هستند. آن‌ها برنامه‌ی خاصی برای خرید ندارند و محصولات را خودجوش خریداری می‌کنند. ممکن است تحت تاثیر تبلیغات یک محصول یا مثلا رونمایی از آیفون جدید ، یا هر جو، هیجان و تاثیرپذیری از افرادی دیگر پا به فروشگاه شما بگذارند.

مشتریان هیجانی معمولا پذیرای توصیه‌های شما هستند و تنها ضربه کوچکی کافیست تا محصول را بخرند.
این مشتریان معمولا از پیشنهاد کالای جدید استقبال می‌کنند. آن‌ها از شما سوال می‌پرسند، معلوماتی هم دارند اما دقیق نمی‌دانند چه چیز مورد نیازشان است و اینجا فروشنده‌ها باید وارد عمل شوند و با گفت و گو و معرفی، آن‌ها را تبدیل به مشتری وفادار کنند. مشتریان هیجانی اغلب به دنبال کارکرد جانبی کالا هستند و نه کارکرد اصلی و فنی. بهتر است روی جنبه‌ی حسی و متمایزکننده کالاها کار کنید. مثل قابی که یک طراحی خاص دارد یا پاوربانکی که بیشتر از معمول شارژ نگه می‌دارد. در مورد گوشی نیز همینطور. با ایجاد یک همدلی با آن‌‌ها و معرفی خدمات خرید محصول، مثل گارانتی یا شرایط بازگشت پس از خرید نیز می‌توانید آن‌ها را جذب کنید.

 

3. مشتریان شکارچی

تا تخفیف میدی رفیقتم!

مشتریان شکارچی نقش زیادی در تبدیل کالای شما به نقدینگی دارند. صرف زمان و دانش برای وفادار کردن این مشتریان هم زمان زیادی می‌طلبد و هم در صورت گیرایی سود زیادی برای فروشگاه شما خواهد داشت. آن‌ها حتی اگر وارد فروشگاه شما شوند به ندرت خرید می‌کنند اما عواملی چون تخفیف و قیمت مناسب روی آن‌ها تاثیر زیادی می‌گذارد.

این مشتریان نسبت به کالاهای تخفیف‌خورده تمایل بیشتری دارند و عموما زمانی خرید می‌کنند که یا پیشنهاد ویژه‌ای به آن‌ها بدهید یا کالای خاصی داشته باشید که بقیه ندارد یا امکاناتی در کالای شما باشد که در فروشگاه‌های دیگر نیست. اگر کالایی که مد نظر آن‌ها بود قابل تخفیف دادن نیست یا پس از تخفیف درخواست مقدار بیشتری کاهش هزینه کردند، می‌توانید یک هدیه به نسبت خریدی که انجام می‌دهند به آن‌ها پیشنهاد دهید که مثلا اگر این کالا را با این قیمت بخرند می‌توانند یک اکسسوری رایگان هم دریافت کنند. اگر هم این رویکرد مورد استقبالشان قرار نگرفت می‌توان کالای مشابهی که امکان تخفیف بیشتر روی آن دارید را پیشنهاد بدهید.

همچنین برای باز شدن پای این مشتریان به فروشگاه می‌توانید بخش کوچکی از فضای خود را صرف کالاهای تخفیف خورده کنید و یا پیشنهاد خرید چند کالا + کالای جانبی رایگان را بدهید تا شکارچیان همواره در فروشگاه شما حضور داشته باشند.

 

مشتری شکارچی

4. مشتریان آگاه

من دورامو زدم و دقیق می‌دونم چی میخوام. بده، برم!

این دسته از مشتریان مشخصا می‌دانند دنبال چه چیزی می‌گردند. آن‌ها به سرعت وارد فروشگاه شما می‌شوند، آنچه را نیاز دارند خریداری می‌کنند و خارج می‌شوند. این مشتریان آماده خرید هستند و گاهی پیشنهاد اضافی یا کالایی دیگر آن‌ها را از خرید منصرف می‌کند.

آنچه در مورد این دسته از مشتریان اهمیت دارد سرمایه‌گذاری روی آینده آن‌هاست. با ایجاد ارتباط شخصی در مدت زمان حضور کوتاه آن‌ها در فروشگاه شما، دستیابی به تعاملات بیشتر و فروش در آینده، امکان‌پذیر می‌شود. برای صحبت با این مشتریان آگاه‌ترین فرد فروشگاهتان را بفرستید تا به خوبی گوش کند، محصول مورد نظر را در اختیارشان بگذارد و اگر آن کالا را موجود نداشتید توانایی این را داشته باشد تا با اطلاعات، مشتری را قانع کند کالای مشابه  یا حتی بهتر، با همان قیمت مد نظرش، وجود دارد.

 

 

مشتری جستجوگر

5. مشتری جستجوگر

این تازه مغازه 30امه، 20 تا دیگه رو بچرخیم تا ببینیم چی میشه!

برخی از مشتریان در حال تحقیق هستند. آن‌ها ذهنیتی حدودی از آنچه به دنبالش هستند دارند اما می‌خواهند گزینه‌ها و قیمت‌ها را با هم مقایسه کنند تا بهترین انتخاب را داشته باشند. سوالاتی هم در ذهن دارند اما دقیق نمی‌دانند دنبال چه هستند.

با راهنمایی ساده برای نیاز آن‌ها و اجازه گفت‌ و گو دادن به این مشتریان، آن‌ها معمولا جذب شما می‌شوند.
اگر اولین تاثیرتان روی آن‌ها مثبت بوده یا قیمت مناسبی ارائه کنید یا راهنمایی آگاه‌کننده‌ای در آستین داشته باشید به احتمال زیاد مغازه شما آخرین بازدید مشتری جستجوگر از بازار باشد.

 

6. مشتریان خوره

بیا امتحان کنیم ببینیم من بیشتر اطلاعات دارم یا شما!

این مشتریان به راحتی می‌توانند وفادار شوند اگر شما اطلاعات بیشتری از آن‌ها داشته باشید و باحوصله به آن‌ها جواب دهید. حتی آن‌ها می‌توانند رفیق یا همکار شما نیز بشوند.
مشتریان خوره معمولا عاشق حوزه‌ی کاری شما هستند. اخبار تکنولوژی را با دقت دنبال می‌کنند و ریز اطلاعات کالاهای شما را دارند. گاهی هدفشان از حضور در فروشگاه، محک دانایی شماست.
اگر به این دسته برخورد کردید و اطلاعاتتان کمتر بود، دانش آن‌ها را تحسین کنید و به آن‌ها میدان بدهید تا کمی خودنمایی کنند و در فرصتی مناسب سعی کنید با آن‌ها ارتباط گرفته و تبدیل به مشتری دائم‌شان کنید.

 

مشتریان خوره

7. مشتریان بدبین

همه چیزتان خراب است، شما راستش را نمی‌گویید و گران می‌فروشید، مگر خلافش ثابت شود!

سخت‌ترین مدل مشتریان برای فروش! مشتریان بدبین ممکن است اصلا تجربه‌ی خرید از شما را نداشته باشند اما ثبت یک تجربه‌ی منفی در فروشگاهی مشابه کافیست تا آن‌ها مشت را نمونه خرمن در نظر بگیرند و به شما هم اعتماد نکنند!
این دسته همه چیز را با سوءظن نگاه می‌کنند، وسواس دارند، محتاط عمل می‌کنند و صحبت یا قول‌های شما را با شک و تردید گوش می‌دهند. دائم سوال می‌پرسند و ویژگی‌های منفی زودتر در ذهن آن‌ها جا باز می‌کند تا ویژگی‌های مثبت. ارتباط با این آدم‌ها هرچند در زندگی شخصی هم مشکل است اما به عنوان مشتری کاملا پتانسیل تبدیل به مشتریان وفادار شدن را دارند!

مهم‌تر از همه اینکه با آن‌ها شفاف صحبت کرده و سعی کنید بدبینی‌شان برطرف شود. خودتان را همدل و در کنار آن‌ها قرار دهید؛ «بله اتفاقا ما دقیقا از مشکل شما
آگاهیم ….»

مشتری بدبین

 در مرحله بعدی با پیش‌بینی مشکلات و نیازهای آن‌ها خود را جلوتر از سایر رقبا نمایش دهید. در آخر هم حاشیه ریسک او را پایین بیاورید. به او چیزی پیشنهاد دهید که جذاب باشد و او بتواند با ریسک کمتری خرید کند. در کنار تمام موارد بالا با اینگونه مشتری‌ها باید با سند و مدرک و مستندات صحبت کنید. اشاره به فاکتور رسمی، خدمات پس از خرید و گارانتی معتبر همیشه کمی آن‌ها را نرم می‌کند. مانور دادن روی قیمت پایین‌تر کالاهای شما در عین اصل بودنشان، همچنین غافلگیرکردن آن‌ها با کالا یا خدماتی که جای دیگری نیست نیز جواب می‌دهد.

8. مشتریان سرگردان

حتی خودمم نمی‌دونم چی میخوام و چرا اینجام، ولی تو به من یه چیزی بفروش!


مشتریان سرگردان بیشترین حجم ورودی مغازه هستند و کمترین درصد فروش را تشکیل می‌دهند.  این مشتریان ممکن است جزو گذرکنندگان از جلوی مغازه شما باشند یا در صفحات مجازی چشمشان به فروشگاه شما بیفتد. آن‌ها هیچ نیاز یا تمایلی برای خرید ندارد و صرفا توسط محل کسب‌وکار یا دیزاین و طراحی جذب می‌شوند.

برخی از آن‌ها صرفا نگاه می‌کنند. سرگرم کار خودشان هستند و می‌خواهند ببیند در مغازه شما چه چیز می‌تواند نظرشان را جلب کند. این مشتریان گاهی از ارتباط اجتماعی با فروشنگان لذت می‌برند بدون آنکه نیت خرید کالایی داشته باشند. بنابراین صرف زمان زیاد برای جلب رضایت آن‌ها می‌تواند شما را از رسیدن به مشتری‌های پرسودتر غافل کند. البته ارائه اطلاعات روشنگرانه در مورد محصولات ممکن است علاقه آن‌ها را تحریک کند و در نهایت منجر به خرید شود.

مشتری سرگردان

8 مدل مختلف مشتری و نحوه‌ی برخورد با آن‌ها شرح داده شد اما مواردی عمومی وجود دارد که تمام مشتریان به آن نیاز دارند:

. جواب سریع و مطمئن به مسائل
. توانایی دریافت کمک به محض نیاز
. برخورد محترم، دلسوز و دوستانه
. داشتن راهکارهای مختلف برای حل مشکلات
. یک تجربه شخصی منحصر به فرد بدون لزوم به تکرار گفته‌ها یا علائمی از بی‌توجهی

در نهایت هرچه بتوانید انواع مختلف مشتریان خود و نحوه برخورد با آن‌ها را شناسایی کنید، توانایی شما برای تبدیل این مشتریان به مشتریان وفادار با هدف افزایش درآمد یا تبدیل به فروشنده حرفه‌ای شدن، بیشتر خواهد شد.

می‌توانید این مقاله را برای همکاران یا فروشندگان خود بفرسیتد و در یک بازه‌ی زمانی بررسی کنید آیا فروش شما افزایش پیدا کرده یا نه.
اگر هم دسته‌ای دیگر از مشتری‌ها می‌شناسید همین پایین با ما به اشتراک بگذارید.

آسود مرجع توزیع عمده کالای دیجیتال

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
0/5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)
Start typing to see posts you are looking for.
Shop