تحریریه آسود
مقالات فروشنده حرفه ای شو! | تاریخ انتشار: 3آبان 1401
زمان تقریبی مطالعه : 7دقیقه
مقالات فروشنده حرفهای شو! | تحریریه آسود | زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
اصول طراحی فروشگاه موبایل
هر چیزی که لازم است در مورد طراحی فروشگاه موبایل خود بدانید!
اولین قدم برای تاسیس یک خردهفروشی موبایل، بعد از پیدا کردن فروشگاه، انجام طراحی داخلی است. چه در حال راهاندازی یک فروشگاه خردهفروشی بزرگ باشید و چه یک فروشگاه کوچک، پس از خواندن این مقاله، میتوانید به سرعت متوجه عیب و ایراد و همچنین ویژگیهای فروشگاه خود بشوید و از اشتباهات احتمالی در هنگام طراحی جلوگیری کنید.
اگر هم حالا برای خودتان فروشگاهی دارید یا در جایی مشابه فعالیت میکنید، این مقاله میتواند راهنمایی باشد تا در حد امکان، فروشگاه خود را بهتر کنید.
طراحی فروشگاه موبایل
گام اول برای یک شروع طراحی یا تغییرات
به طور کلی، طراحی داخلی یک فروشگاه موبایل با سه مرحله اساسی شروع میشود: طراحی چیدمان، طراحی سهبعدی و طراحی ساختمان.
طرح چیدمان:
چیدمان مغازه، ترسیم ابعاد اصلی یک فروشگاه موبایل است. در طراحی چیدمان، طراحان تمام اندازهی درها، پنجرهها، کنجها و ستونها را مشخص میکنند. همچنین ترسیم میکنند که ویترینها، کابینتها، میزها و قفسههای دیواری در داخل فروشگاه در کجا چیده میشوند و فاصله آنها از یکدیگر چقدر است. اینگونه فروشندگان فروشگاه به راحتی میتوانند متوجه شوند که آیا طراحی مناسب انجام شده یا خیر. با استفاده از طرح چیدمان میتوان بهترین راه برای هماهنگ کردن وسایل داخل فروشگاه را محاسبه کنیم.
طراحی 3بعدی:
هنگامی که طراحی چیدمان انجام شد، طراح میتواند روی یک طرح 3-بعدی کار کند. در طرح 3-بعدی میتوانید درک کنید که هر ویترین و قفسه چگونه است و بعد دکوراسیون کل محیط را ببینید. رندر 3 بعدی معمولا توسط نرمافزارهایی چون Auto 3Ds max یا Sketchup گرفته میشود و تصویر واضحی از فضا را نمایانگر میشود.
ترسیم ساخت و ساز:
پس از اینکه صاحب کسبوکار طرح سه بعدی را تایید کرد، طراح میتواند یک طرح ساخت و ساز دقیق تهیه کند. تمام ابعاد، مواد اولیه و فرایندها در طرح مشخص میشود. نجاران و بقیه عوامل میتوانند نقشه ساخت و ساز را برای ساخت وسایل فروشگاه و غرفههای نمایش دنبال کنند.
بنابراین نقشه ساختمانی یکی از مهمترین مراحل در طراحی دکوراسیون مغازه است و هرچه بیشتر روی نقشه متمرکز شویم در هنگام ساخت، زمان و هزینه کمتری مصرف میکنیم.
سبکهای طراحی فروشگاه
کدام قشر مخاطب شماست؟
در فضای واقعی کسبوکار خردهفروشی کالای دیجیتال شاهد فروشگاههای متنوعی در سبکهای مختلف طراحی هستیم. چگونه بهترین تم طراحی را برای فروشگاه خود انتخاب کنیم؟
بهترین تم برای فروشگاه شما، آن چیزی است که مخاطبان شما دوست دارند.
روی یک قشر خاص سرمایهگذاری کنید و همه چیز را طوری طراحی کنید که آنها میپسندند. اگر قشر مورد نظر شما جامعهی گیمرها هستند احتمالا باید از سبکهای مدرنتر، پالتهای رنگی تیره و نماد بازیهای مختلف استفاده کنید یا اگر قشر مخاطب شما طبقه مرفه جامعه هستند باید روی اشکال خاص، گاها کلاسیک و به طور عامیانه لاکچری کار کنید.
مهمترین نکته همین است که هنگام طراحی یک فروشگاه موبایل، باید روی یک موضوع منحصر به فرد تمرکز کنیم.
سبک مدرن:
اگر در فروشگاه به دنبال ظاهری مدرن و امروزی هستید، میتوانید از روکشها و مواد براق و اشکال هندسی برای تشکیل یک فضای مدرن استفاده کنید. عناصر تداعی کننده آینده و تکنولوژی را نیز میتوان در طراحی ادغام کرد تا احساسات دیجیتالی بیشتری را ارائه دهد. تمام این جنبهها کنار هم میتواند یک فروشگاه مدرن و منحصر به فرد خردهفروشی کالای دیجیتال ایجاد کند.
سبک ارگانیک:
المانهای سبک ارگانیک به طور گسترده در طراحی فروشگاه تلفن همراه استفاده میشود. پایههای نمایشگر سفید رنگ، کابینتهای دیواری با خطوط موج مانند، قفسههای منحنی و سیستمهای قفسهبندی منحصر به فرد که به وفور در یک فضای یک فروشگاه استفاده میشوند. علاوه بر این، چراغهای رنگارنگ الایدی که در وسایل نمایشگر ادغام شدهاند میتوانند تا حد زیادی به زیبایی فضای داخلی اضافه کنند.
سبک صنعتی:
اگر میخواهید یک فروشگاه لوازم جانبی موبایل منحصر به فرد باز کنید که مطابق با سلیقه جوانان باشد، سبک صنعتی را امتحان کنید. با یک معماری برجسته و وسایل کلاسیک، میتوانید خیلی زود بازدیدکنندگان خود را به فضایی زیبا با دیوارهای آجری روستایی یا وسایل آنتیک هدایت کنید. نقاشی دیواری رنگارنگ بهترین ایده برای هماهنگی با لوازم جانبی موبایل است.
ظاهر طبیعی:
در طراحی فروشگاه تلفن همراه به سبک طبیعی، از چوب جامد، روکش چوب، سنگ طبیعی یا ورق لمینیت چوب برای ایجاد یک ظاهر طبیعی استفاده میشود. بسیاری از برندهای بزرگ مانند اپل و هوآوی از این نوع هستند؛ با استفاده از ایدههای ساده و میزهای چوبی یا کابینت دیواری چوبی، ترکیب شده با رنگهای سفید و مشکی، برای ارائه یک فضای خرید هماهنگ در بالاترین کیفیت ممکن.
نکاتی در مورد طراحی موبایلفروشی
طراحی نور:
نورپردازی داخلی به طور مستقیم روی فضای فروشگاه تاثیر دارد. شدت نور باید به اندازهای باشد که مشریان و بازدیدکنندگان احساس آرامش و روشنایی داشته باشند. فضا نباید بیش از حد روشن یا تاریک باشد. نور زیاد خیرگی ایجاد میکند و باعث میشود مشتریان تمایلی به توقف و خرید نداشته باشند. اگر زیادی هم تاریک باشد حس ضعف و افسردگی را بازتاب میکند. نورپردازی مناسب نه تنها میتواند فضای فروشگاه را دلباز و راحت جلوه دهد بلکه میتواند کالاها را نیز برجسته کند و مکانهای مناسب فروش را بیشتر کند و حتی کل فضای فروشگاه و کارایی فروشنده را نیز بهبود بخشد.
طراحی کف فروشگاه:
مادهی اولیه استفاده شده در کف فروشگاه و رنگها مهمترین عناصر طراحی دکوراسیون کف هستند.
انتخاب کف فروشگاه باید با سبک کلی مطابقت داشته باشد. به عنوان مثال، سقف فروشگاه موبایل اپل از روکش چوبی ساخته شده بنابراین برای کف نیز باید از بافت چوبی استفاده شود. علاوه بر این در طراحی کف فروشگاه باید ایمنی و نگهداری بهداشتی را نیز در نظر گرفت؛ ضد لغزش بودن، سهولت شستوشو و … .
انتخاب رنگ:
استفاده موثر از رنگ اهمیت جهانی دارد. هماهنگی رنگ، محیط و ترکیب کالاها بر روانشناسی خرید مشتریان اثرگذار است. اینکه چه رنگی وجود داشته باشد، کجا رنگ شود و کجا نشود، هر کدام حالتی خاص را تداعی میکند؛ هر رنگ، با خلوص و روشنی معین، در تطابق با رنگی متفاوت، حس کلی فروشگاه را تغیر میدهد.
طراحی منطقه تفریحی/ استراحت:
فضایی برای خرید راحت تنها برای تسهیل روند خرید کردن نیست بلکه برای ارائه فضایی برای استراحت به مشتریان نیز است. این امر میتواند رضایت مشتریان را افزایش دهد و محبوبیت فروشگاه را نیز افزایش دهد.
طراحی فضای تفریحی یا منطقه تنفس باید مکانی آرام و شاد با نور ملایم، موسیقی شاد و مبل ترکیبی قرمز و نارنجی باشد. طراحی خلاقانه را میتوان در مفهوم اوقات فراغت دکوراسیون ادغام کرد تا مشتریان احساس آرامش و خوش داشته باشند.
مواد اصلی مورد استفاده در فروشگاه تلفن همراه
چوب:
چوب رایجترین ماده اولیه است. سازگاری خوبی دارد، میتواند شکل و طرحهای متفاوتی به خود بگیرد، نسبتا ارزان است و قابل دسترس است،
شیشه:
جلوه ویترینهای موبایلفروشی همیشه بهتر است از شیشه باشد؛ هم جلوی نفوذ هوا و گرد و خاک را میگیرد و هم فضا را گسترش میدهد.
جلوه کابینت تلفن همراه از شیشه بهتر است و بر نفوذپذیری هوا تأثیر میگذارد.
اکریلیک:
مواد اکریلیک زیادی در بازار وجود دارد. آنها شفاف به نظر میرسند و نسبتا کیفیت بالایی دارند، به راحتی شکسته نمیشوند، و قیمتی نسبتا گران دارند. با این حال ارزششان با توجه به اثرگذاری قابل قبول است.
فولاد:
کابینتهای معمول موبایلفروشیها بهتر است از فلز ساخته شوند. گاهی البته فولاد ضد زنگ نیاز میشود.
چطور فروشگاه کوچک تلفن همراه خود را طراحی کنیم؟
با توجه به پیشرفت علم و فناوری، تلفنهای همراه به عنوان یک ابزار ارتباطی مهم در زندگی روزمره ما، بیشتر و بیشتر مطرح شدند. با افزایش کارآفرینی، فروشگاههای کوچک و متوسط تلفن همراه بیشتر و بیشتر وارد زندگی ما شدند. با توجه به پیشرفت علم و فناوری، تلفنهای همراه به عنوان یک ابزار ارتباطی مهم در زندگی روزمره ما، با پیشرفت علم و فناوری، هر روز بیشتر و سریعتر به روز میشوند.
به عنوان فروشنده یک کالای هوشمند با تکنولوژی به روز، باید در طراحی فروشگاههای موبایل تا حدی حس علم، فناوری و نوآوری را برجسته کنیم. امروزه بسیاری از فروشگاههای تلفن همراه ظاهری کلیشهای دارند و ایدهی جدید ندارند و طراحی فروشگاه بر اساس نوآوری و المانهای تکنولوژیک باعث میشود جلوتر از همتایان خود قدم بردارید.
استفادهی فکر شده از فضای نمایش کالاها و تقسیمبندی بر اساس عملکرد یا شاخصهای کلیدی هر کالا -گاهی قیمت- تاثیر به سزایی برای جلب توجه مشتریان و درک بیشتر از کالاهای جدید دارد. برای اینکه بتوانیم کالایی را برای مشتریان توضیح دهیم و تبلیغ کنیم، باید به ارتفاع میزها، کابینت، ویترین و طراحی نور داخلی توجه کنیم.
حتما فضایی برای تجربه مشتریان و استراحت آنها تعبیه کنید، هرچند کوچک. با توجه به نسخههای مختلف و عملکردهای دائم در معرض تغییر موبایلها، مشتریان تنها پس از تجربهی کار با آنها احساس متفاوتی پیدا میکنند. به همین دلیل است که فروشگاههای بزرگ موبایل، بیشترین فضای خود را به حوزهی تجربه مشتری اختصاص دادهاند. طراحی فضای تفریح یا استراحت نیز میتواند به درک بهتر کالاها و بازیابی آرامش و تصمیمگیری بهتر به مشتریان کمک کند.
مسیر انحصار را در پیش بگیرید! اکنون برای پاسخگویی به نیازهای مصرفکنندگان مختلف موبایلها قابلیتهای متمایزی دارند و از برندهای مختلفی هستند. بنابراین از ابتدا طراحی فروشگاه خود را براساس یک موضوع متمایز کنید، یک ویژگی را برجسته کنید و سعی کنید با هدف قرار دادن دستهی خاصی از مشتریان ابتدا بخش خاصی از بازار را به دست آورید و بعد به گوشههای دیگر وارد شوید.